Waarom een speciale bureaustoel voor vrouwen ?

Dit is de vraag die wij veel te horen krijgen wanneer we het hebben over de bureaustoel Nuance. Het is een logische vraag die wij zowel van mannen als vrouwen te horen krijgen. Waarom een speciale bureaustoel voor vrouwen?

Iets over de achtergrond

Al meer dan 15 jaar helpen wij mensen met advies en een goede zitoplossing, met name wanneer er sprake is van lichamelijke klachten. Dit zijn vaak pijn in de schouders of nek- en rugklachten zoals bijvoorbeeld een hernia. Als oplossing verkochten wij dan een standaard bureaustoel van een bekende stoelenfabrikant. Ook wel een ergonomische of ARBO goedgekeurde bureaustoel genoemd… In bijna alle gevallen was dit beter dan waar iemand op zat. Toch waren we niet altijd 100% tevreden over de geboden oplossing. Het was al wel beter, maar vanuit onze zit-filosofie gezien zeker niet optimaal. Het zat hem dan met name in de instelbaarheid van de stoel en de ondersteuning van de rugleuning in de onderrug. Toch voldeed deze standaard ARBO stoel aan alle gestelde Europese normering NEN-1335 en de Nederlandse richtlijn NPR 1813.

Observatie van werk- en zitgedrag

Wat ons bij de observatie opviel is dat er veel klachten zijn bij vrouwen van rond de 40 jaar. Vrouwen die al 10 – 15 jaar achter het beeldscherm werken. Ze hebben daarbij een aantal dingen gemeen. Ze zitten veelal op het puntje van de bureaustoel en gebruiken de armleggers niet of nauwelijks. Daarbij ligt het toetsenbord steevast achter het te verwerken document en de muis is alleen te bedienen met een gestrekte arm. In veel gevallen staat het bureau ook nog te hoog ingesteld. Ze werken dus met opgetrokken schouders en maken door de gestrekte armen een hefboom vanuit de schouders om het toetsenbord en de muis te kunnen bedienen. Door op het puntje van de bureaustoel te zitten zakken ze door de dag heen in elkaar en zitten daardoor met een bolle rug. Ken je iemand die ook op deze manier werkt? Grote kans dat ze al klachten heeft.

Opvallende verbeterpunten

De door ons aangeboden oplossing bestond dan uit een andere "ergonomische bureaustoel” en het advies voor een andere werkhouding in combinatie met een klein toetsenbord en verticale muis. Eventueel aangevuld met een monitorstandaard en een documenthouder. Echter… de terugkoppeling was dat ze nog steeds op het puntje van de stoel gingen zitten. Wij zagen ook wel dat de armleggers niet goed pasten omdat ze te breed stonden, vaak te ver naar voren en hard aanvoelden.

Analyse

Bent u zelf wel eens in de situatie geweest dat u dingen deed waarbij u wist dat het eigenlijk anders moest? Dat hadden wij ook. We werden ontevreden over de door ons geboden oplossing. Door onze intrinsieke motivatie en drang mensen echt te willen helpen, zijn wij ons gaan afvragen waar de zitklachten bij de vrouwen nu eigenlijk vandaan komen. Onderzoek leerde dat het lichaam van vrouwen anders in elkaar zit dan bij mannen….. De zitbotjes zitten gemiddeld 3 cm verder uit elkaar en het bekken is anders vormgegeven. Maar het meest opvallende is dat het zwaartepunt in het lichaam van de vrouw lager zit dan bij een man.

En nu komt het… omdat een vrouw dus behoefte heeft aan een lagere ondersteuning tijdens het zitten en ze deze niet kan vinden bij de moderne hoge rugleuningen, gaat ze onbewust op het puntje van de stoel zitten! Ze vindt, door het ontwerp en de vorm van de rugleuning, dus niet de ondersteuning die ze nodig heeft. De taille van de vrouw is 8% tot 20% smaller is dan bij de man, daarom kan een groot deel van de vrouwen de armleggers niet goed gebruiken. Gewoon omdat ze niet passen! Ze staan te breed en te ver naar voren. 

Ontwikkeling Nuance

Samen met Paul Akkermans (gezondheidszorg technoloog) zijn we gaan werken aan het ontwerp van een bureaustoel die wel recht doet aan het anders zijn van de vrouw als het gaat om zitten. De opdracht was een passende bureaustoel te maken, speciaal voor vrouwen, met een uitstekende ondersteuning in de onderrug en goed instelbare armleggers. En dat is gelukt! De vorm van de rugleuning en haar ophanging zijn zodanig ontworpen dat direct bij het gaan zitten het verschil te voelen is. Vrouwen herkennen dit direct. 

Door de speciaal ontworpen armleggers, met zachte stoffering, is er in alle gevallen een passende oplossing te bieden. De bureaustoel Nuance is verkrijgbaar in een small, medium, XL en large uitvoering.

Bureaustoel Nuance! Omdat u het waard bent! Het gaat immers om gezond, vitaal en duurzaam inzetbaar te blijven. Wilt u zelf de Nuance eens op uw werkplek ervaren? Vraag dan vrijblijvend een proefplaatsing aan.

bureaustoel-nuance.nl

  • T. 0318 484854
  • Kauwenhoven 78
  • 6741PW - Lunteren
  • Roelof Wobben / dir